Το συναντήσατε πολλοί στα βιβλία του Harry Potter. Για να είμαι ειλικρινής, εκεί το συνάντησα κι εγώ! Και χάρει στην εξαίσια μετάφραση της Καίτης Οικονόμου, δε μάθαμε ποτέ πως εν Ελλάδι το λέμε υδρομέλι. Κι έπεσα από τα σύννεφα, όταν πάνω στην αναζήτησή μου, έμαθα πως όχι μόνο παρασκευάζεται εύκολα, αλλά υπάρχουν και πολλές ποικιλίες. Αντί, όμως, να κάνω έρευνα αγοράς, λέω να το δημιουργήσω μόνη μου. Αποκτά κι άλλη σημασία!
Στις συνταγές που βρήκα στο διαδίκτυο (και, ναι, βρήκα κάμποσες), τα κύρια συστατικά είναι το μέλι και το νερό. Προφανώς γι' αυτό το λένε κι έτσι. Ξέρουμε πως είναι από τα αρχαιότερα ποτά και πως είναι μεν κρασί, αλλά όχι όπως το ξέρουμε μέχρι σήμερα. Είναι κρασί από μέλι κι όχι από μούστο (δηλαδή σταφύλια).
Οδηγίες, λοιπόν:
Υλικά:
Στις συνταγές που βρήκα στο διαδίκτυο (και, ναι, βρήκα κάμποσες), τα κύρια συστατικά είναι το μέλι και το νερό. Προφανώς γι' αυτό το λένε κι έτσι. Ξέρουμε πως είναι από τα αρχαιότερα ποτά και πως είναι μεν κρασί, αλλά όχι όπως το ξέρουμε μέχρι σήμερα. Είναι κρασί από μέλι κι όχι από μούστο (δηλαδή σταφύλια).
Οδηγίες, λοιπόν:
Υλικά:
-1 ½ κιλό μέλι ανθέων
-1 πακέτο μαγιά για κρασί (!)
(Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, αν και δεν είναι απαραίτητο, μπορούμε να βάλουμε φρούτα ή ό,τι άλλο θα δώσει γεύση στο κρασί μας. Για παράδειγμα εγώ θα βάλω σταφίδες.)
Σκεύη κι εργαλεία:
-1 μεγάλη κατσαρόλα
-1 διάφανη γυάλινη νταμιτζάνα (5 lt)
-1 χωνί
-1 τρόμπα (σαν αυτήν που χρησιμοποιούμε για να βγάζουμε το λάδι από τους τενεκέδες)
-1 φλιτζάνι
-1 μπαλόνι
-1 καρφίτσα
-Γυάλινα μπουκάλια
-Φελλούς
-1 ταπωτικό μηχάνημα για φελλούς
-1 διάφανη γυάλινη νταμιτζάνα (5 lt)
-1 χωνί
-1 τρόμπα (σαν αυτήν που χρησιμοποιούμε για να βγάζουμε το λάδι από τους τενεκέδες)
-1 φλιτζάνι
-1 μπαλόνι
-1 καρφίτσα
-Γυάλινα μπουκάλια
-Φελλούς
-1 ταπωτικό μηχάνημα για φελλούς
Παρασκευή:
1) Bάζουμε στην κατσαρόλα το μέλι μαζί με τις σταφίδες και τόσο νερό όσο χρειάζεται για να γεμίσει η γυάλινη νταμιτζάνα.
2) Το βράζουμε σε σιγανή φωτιά.
3) Όταν βράσει, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και με τη βοήθεια ενός χωνιού το βάζουμε στην νταμιτζάνα και τη σφραγίζουμε. Το αφήνουμε εκεί για ένα ολόκληρο βράδυ.
4) Παίρνουμε ένα φλιτζάνι γεμισμένη με ζεστό νερό ως τη μέση και ρίχνουμε τη μαγιά. Αφού περιμένουμε να απορροφήσει το νερό (περίπου 10') το ρίχνουμε στην νταμιτζάνα.
5) Βγάζουμε το πώμα της νταμιτζάνας και βάζουμε στη θέση του προσεκτικά, για να εφαρμόζει τέλεια, το μπαλόνι (για σιγουριά ας βάλουμε κι ένα λαστιχάκι γύρω του). Έτσι γίνεται η ζύμωση. (Για μεγαλύτερη επιτυχία όλα αυτά να γίνονται σε στεγνό περιβάλλον, με κανονική θερμοκρασία).
6) Το αφήνουμε για 1h κι όταν περάσει θα δούμε το μπαλόνι, ν' αρχίζει να φουσκώνει, αλλά δεν είναι ακόμα πολύ τεντωμένο. Τότε παίρνουμε μία καρφίτσα και κάνουμε 4-5 τρυπούλες. Έτσι, το σκεύασμά μας μπορεί να αεριστεί, χωρίς να μπει μέσα αέρας. (Στην περίπτωση που δούμε πως οι τρύπες μάζεψαν "αφρό" μπορούμε να κάνουμε κάνα δυο ακόμα).
7) Μετά από 20 περίπου μέρες, το μπαλόνι θα έχει ξεφουσκώσει. Αν δούμε πως το υγρό είναι "καθαρό" σημαίνει πως η ζύμωση έχει ολοκληρωθεί!
8) Αποστειρώνοντας τα μπουκάλια μας, με τη βοήθεια της τρόμπας, τα γεμίζουμε. Προσοχή: να σταματάμε συχνά, για να μην "τραβήξουμε" μαζί και το ίζημα.
9) Σφραγίζουμε καλά με τους φελλούς και περιμένουμε μέχρι το κρασί μας να ωριμάσει. Κάπου μετά από 6 μήνες είναι έτοιμο να καταναλωθεί.
Προσωπικά, υποθέτω πως μέσα στις επόμενες 10 μέρες θα έχω τα απαραίτητα, για να αρχίσω την παρασκευή του. Δηλαδή, αν όλα πάνε καλά, θα είναι έτοιμο ως το Δεκαπενταύγουστο!
*CHEERS*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου